ORDU ÜNYE İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

"Sleep Habits İn Students Performance" "Uyku Problemlerinin Okul Başarısına Etkisi" Projesi

“Uyku Problemlerinin Okul Başarısına Etkisi”ni Erasmus + Avrupa Birliği Projesi "Sleep Habits İn Students Performance” kapsamında araştıran Türkiye, İtalya ve İspanya, bu proje kapsamında Ünye’de öğrenci, veli ve öğretmenleri bilgilendiriyor.   


 Türkiye’den Ünye Puset Polvan Ortaokulu’nun proje ortağı olduğu çalışma kapsamında İspanya’dan Ünye’ye gelen heyet içinde yer alan Çocuk Doktoru Gonzalo Pin, “Uyku problemli olan öğrenciler okuldaki performanslarında daha başarısızlar ve daha davranış problemleriyle karşı karşıyalar. Uyku kalitesi direk olarak performansı etkileyen bir faktördür.”dedi. 

Başarısızlığın altında çevre, aile faktörünün yanı sıra uyku bozukluğunun da büyük bir sorun olduğunu tespit ettiklerini belirten Pin, “İyi uyumak önemlidir, gözümüzü dinlendirmek için değil beynimizin uyuması gerekir” diye konuştu.

2 yıl önce başlatılan ve 2016 yılında tamamlaması planlanan proje kapsamında çalışmaların olumlu sonuç vermesi neticesinde,proje tez olarak alınıp Milli Eğitim Bakanlığı’na sunulacak ve tüm Türkiye’de uygulanması adına müracaat yapılacak.

Ünye Puset Polvan Ortaokulu’nun ortak olduğu Erasmus+ Avrupa Birliği Projesi kapsamımda 2 yıldır yürütülen "Sleep Habits İn Students Performance” projesiyle “Uyku Problemlerinin Okul Başarısına Etkisi” isimli seminer Ünye Atatürk Anadolu Lisesi Konferans Salonunda düzenlendi.  Seminere Ünye Belediye Başkan Yardımcısı Ali Kemal Mehel, Ünye Milli Eğitim Müdürü Musa Erdem, Milli Eğitim Şube Müdürü Hasan Mutlu, Prof. Dr. Ayşe Yalın, Puset Polvan Ortaokulu Müdürü Adem Beşli, okul müdürleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

- Ünye, Türkiye’nin pilot bölgesi -

Puset Polvan Ortaokulu İngilizce Öğretmeni ve Proje Koordinatörü Sevgihan Tuğ’un çabalarıyla Türkiye’de pilot bölge olarak seçilen Ünye’de “Uyku Problemlerinin Okul Başarısına Etkisi” isimli proje kapsamında çalışmalar devam ediyor. Çalışmaların olumlu sonuç vermesi neticesinde bu yıllık proje tez olarak alınıp Milli Eğitim Bakanlığı’na sunulacak ve tüm Türkiye’de uygulanması adına müracaat yapılacak.

- Amacımız uyku alışkanlığının öğrenci başarısına direk etkisini tespit etmek -

Seminerde söz alan Sevgihan Tuğ, proje kapsamında İspanya’dan Silla Belediye Başkanı Serafin Simeon Peris, Çocuk Doktoru Gonzalo Pin, Silla Belediyesinden Milli Eğitim Şube Müdürü Memuru ve Tercüman Öğretmen ile birlikte 4 kişilik heyeti Ünye’de ağırladıklarını söyledi.

Tuğ, “Biz daha önce İspanya’ya giderek bir hafta orada kaldık. Bir sonraki sefer öğrencilerle birlikte İtalya Milano’ya Sardunya Adasına gideceğiz. Amacımız en son toplanılan raporların Avrupa’ya bir şekilde yayınlanarak uyku alışkanlığının öğrenci başarısına direk etkisi olduğunun gösterilmesi.” dedi.

Uyku Problemlerinin Okul Başarısına etkisini anlatmak için söz alan Çocuk Doktoru Gonzalo Pin; “Silla’da yürütülen bir proje ve ben de bu projenin bir parçasıyım. Biz Silla Belediyesi ve Milli Eğitim birimleri olarak gerçekten çok önem veriyoruz. Okuldaki başarı ve uykunun başarı üzerindeki etkisi üzerine bir çalışmamız olacak.”dedi.

- Gerçekten uyku önemli midir?-

Neden uykuya ihtiyaç olduğuna değinen Pin, şu bilgileri verdi:

“Çocuğun okul performansı sadece acaba akademik başarısı mıdır? Tabi ki değildir üzerinden yola çıkarak okuldaki hazırlık açısından 5 ana başlık toplandı. Çocuğun Fiziksel Sağlık, Sosyal Uyumu, Duygusal Olgunluğu, Dil ve Öğrenme Becerileri, Öğrenmeye Yaklaşımı gibi bunların tamamı bir araya geldiğinde çocuk başarılıdır diyebiliriz. Bu kadar şey tabi ki öğrenmek için önemli ama bizim asıl amacımız uykunun öğrenci açısından önemidir. Bizim için en önemli şey uyku ve başarıdır.

Çocuğun biyolojik sağlığı, hayatı boyunca karşı karşıya kaldığı deneyimleri ve hayat stili, yaşadığı çevre bunlar başarıyı etkileyen etmenlerdir. Çocuğun uyku için karşı karşıya kaldığı problemler; kronik uyku sürekli uykusuzluk çekmek, uyku kalitesinin eksikliği, beslenme bozuklukları ve çocuğun içerisinde bulunduğu çevresel faktörlerin çocuk üzerinde uyku kalitesine etkisi olabilir.  Bugün kronik uyku eksikliği ve uyku düzensizliğini konuşacağız. Uykunun tabi ki okul başarısına etkisi ve dolayısıyla performansına etkisi yadsınamaz. İki prosedür var. Birincisi; eğer çocuk uygun bir saatte uyursa bu akademik başarısını ve davranışını geliştirir. Belirli okullarda ve özel okullarda bazı programlar konuldu ve uykunun başarıya etkisi söz konusu oldu bunun üzerine de çalışmalar devam ediyor. Dolayısıyla bunun üzerinde konuşmak çocuğun başarısını artıracak. İkincisi; en uygun saat. Bunu çözmek için ne olabilir ve çocuğun başarısını artırabilecek günün en iyi saatleri hangisidir? Bu aktivitelerin saatlerini belirleyerek performansı daha iyi hale getirebiliriz. Biz Silla’da bu çalışmalara başladık ve belirli başlıklarımız var ve işe yaradığını da gördük. Bu yüzden de Avrupa Birliği bizim için böyle bir destek sağladı.

- Niçin uyku bizim için bu kadar önemli? -

Uyku problemli olan öğrenciler okuldaki performanslarında daha başarısızlar ve daha davranış problemleriyle karşı karşıyalar. Gün içerisinde kişilerin uyuma saatleri belirli olduğu için yarım saatlik bir uyku eksikliği bile kişinin o gün içerisindeki aktivitelerini olumsuzluğa yönlendiriyor. Çünkü uyku kalitesi direk olarak performansı etkileyen bir faktördür. Eğer uyku kalitesini düşürürsek öğrenci açısından okul başarısında başarısızlıkla karşılaşacağız. Ergenlerin uyku problemlerinde en çok karşı karşıya kalınan sorun saldırgan olmalarıdır.

- Biz ne yapabiliriz?-

İyi bir dinlenmenin bilgiyi geliştirmede ve okul performansını artırmadaki önemini biz bilirsek, düzgün uyursak biyolojik olarak bizi etkileyeceği için karşımıza çıkacak ve başarıyı etkileyecek. Eğer öğrenci ve ailelerle de bunu paylaşır ve uygularsak öğrenciler üzerinde başarıya ulaşacağız demektir.

- Gün içerisinde ne kadar uyumalıyız?-

Yeni doğanlar 16 – 18 saat, okul öncesi çocukları 11-12 saat, okul çocukları en az 10 saat, gençler 9-10 ve yetişkinlerde 8 saat günde en az uyumaları gereken saatlerdir. İspanya’da yüzde 52,80 az uyuyor ve o da bir sorun yaratıyor. Amerika’da da 2007 – 20013 arası istatistikî bilgilere göre 5 saatin altında uyuyan yüzde 17’lik bir kısım var. Amerika’da da bu problem konuşuluyor ve tartışılıyor, biz sürekli İspanya’da konuşuyoruz ve bunun bir ayağı da artık Türkiye’dir. Bu durum fark edilecek ve Türkiye’de de çalışmalar yürütülecektir.”

- Televizyon kullanımı uyku kalitesini düşürüyor -

Özellikle televizyon kullanımı sürekli olduğu için gün içindeki uyku kalitesini düşürdüğünü söyleyen Dr. Pin; “Yatağa daha geç giderek uyanmayı geciktiriyor. Gün içinde kendini uykulu hisseden ve uykuya dalanlar yüzde 51’lik bir orandır. Yani iki kişiden birisi derste uyuyor demektir ve bu dünya çapında bir problemdir.  Bunun yanı sıra günün ilk saatlerinde kendilerini uykulu hissettikleri için öğrenciler adına öğrenmek biraz daha zor. Öğlen 10 – 12 ve akşam 5 – 6 saatleri öğrenmenin daha doğru olduğu saatlerdir. Özel okullarda da devlet okulları gibi aynı problemler ve sorunlar göze batıyor yani herhangi bir değişim göstermiyor.”  

-Melatonin, uykuda salgılanan ve vücudu ayakta tutan hormondur-

“Melatonin sadece uykuda salgılanan bir hormondur”  diyen Dr. Pin, “Dolayısıyla güneş ışığını sadece almamız gerekiyor, asla başka bir ışık almamalı (televizyon, telefon, tablet vs.) bu tür ışıklar beyni aldatıp, uykuyu geciktiren ve gün içerisindeki başarıyı düşüren faktörlerdir. Melatonin sadece gece salgılanan ve vücudumuzu ayakta tutan bir hormondur. Eğer gece saat 1’de uyursan daha az dinlenecek ve daha çok yorulacaksınız. Aslında bu sizin gece fark ettiğiniz bir şey değildir, fakat gün içerisinde karşılaşacaksınız bu fiziksel yorgunlukla ve başarılı bir gün geçiremeyeceksiniz. Tabi ki bu söylediklerim sürekli olarak uyku problemleri yaşayanlar için ama arada bu sorunlar yaşanıyorsa büyük bir problem yaratmayacaktır. Bizim için önemli olan şey aileler, öğretmenler ve tabi ki öğrencilerdir.”dedi.

Uyku kalitesinin önemi bu noktada tam olarak ortaya çıktığını belirten Dr. Gonzalo Pin; “Gün içerisinde yoğun çalışan öğrenciler düzensiz uykuda konsantrasyon problemi yaşıyorlar, ama düzenli uyurlarsa o zaman konsantre olabiliyorlar. Tabi ki rüyalarımıza da ihtiyacımız var ve rüya görmekte uyku kalitemizin düzgün olduğunu gösteren bir şeydir.”dedi.

                                                                                                                                                                                                                                       Ünye Kent Haber 

 

 

 

Kaledere Mah. Hükümet Konağı 3. Kat Ünye / ORDU - 0 (452) 323 11 26 / 323 28 97

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.